Hesarin julkaisemassa gallupissa suomalaisten tulevaisuuden näkymistä pistää yksi kysymys silmään, kuluttajien ostovoiman kehitys seuravaan
neljän vuoden aikana. 65% on sitä mieltä että se laskee ja vain 13% että se nousee. On tietenkin mahdollista että kansa tietää, mutta ostovoiman lasku neljän vuoden tähtäimellä on aika omaperäinen näkemys, mahtoikohan tuo toteutua edes 90-luvun lamassa?
5 kommenttia:
Minäkin pidän tuota ehkä turhankin pessimistisenä, mutta kyllähän se BKT droppasi nyt kerralla selkeästi pahemmin kuin 90-luvun alussa:
http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_kansantalous.html#bktvolyymi
Ja tämä siis _siitä huolimatta_, että valtio nappasi sellaisen toistakymmentä miljardia (luokkaa kymmenyksen BKT:stä) lisävelkaa.
Ja viime laman jälkeen oli sentään paljon optimismia, kun itäblokki oli tulossa osaksi maailmantaloutta, samoin Kiina. Nyt ei mene oikein missään hyvin.
Mutta kyllä tuo siitäkin huolimatta on aika hemmetin pessimistinen arvio.
Ja Suomessa tämä homma on hämmentävän pahasti mokattu viimeisen 10 vuoden aikana :-(
Jos meillä ei olennaisesti listauduta pörssiin (=kerätä investointipääomaa) juuri kenenkään toimesta, niin kyllä se jostain kertoo.
Olen vähän huolissani.
Kari
Ehkä tuo kertoo inflaatio-odotuksista.
Anekdoottina siitä pääomasta, tapasin taannoin tuttua jolla oli startup Piilaaksossa. Kysyin että onko he miettinyt riskirahoitusta. Vastaus oli että niin mihinkä? Firman omaisuus oli kolme tietokonetta, työntekijöitä kaksi jotka kummatkin oli osakkaita. Lisäksi hänen pitkän kokemuksensa mukaan riskirahoittajista ole muuta kuin haittaa.
Kun teknologia ja konsepti oli kasassa ja referenssejä kertyi niin yritys kasvoi, ulkoistamisen sijaan mm. ostivat pienen intialaisen palvelulyrityksen, ja siinä vaiheessa tuli sijoittajia mukaan. Mutta ei tuossakaan mistään kovin suurista rahoista puhuttu.
Pointti on se että sellainen investointikeskeinen talousmalli sopii tilanteeseen jossa kasvuyrittäjyys on sitä että rakennetaan tehtaita. Ja jos se on jotain muuta niin sitten investointien tason tuleekin olla alhaisempi.
Kirjanmerkkasin tämän aikoinaan ja ajattelin tarkistaa asian, kun tasan se neljä vuotta on kulunut. Nyt on, vaikka Tilastokeskuksen julkistukset sahaavatkin yhden kvartaalin jäljessä.
Kotitalouksien reaalitulo (1999 = 100):
2011Q1 – 123,6
2015Q1 – 122,8
Näin tässä nyt kuitenkin sitten kävi.
Vanhoihin kirjoituksiin tulevat kommentit menee hyväksymisjonoon, jota en ole muistanut katsoa. Mutta, totta tosiaan näin, kiitos. Pitäisi uskoa kuluttajia.
Lähetä kommentti