Katumyyntipaikojen hinta pitäisi määräytyä markkinoilla. Ihan niin kuin pysäköinninkin hinta.
Helsingin kaupungin rakennusvirasto on Excel-sulkeisten jälkeen kehittänyt hinnaston ulkotilalle, ja kun hinta ei ole kohdallaan niin esimerkiksi Juhannusjuhlaa ei voi käytännössä järjestää ja kastankauppias ei kauppaa kastanjoita. Helsingin Sanomat kokosi vastaavista tapauksista pitkän listan.
Leikki menee niin että poliitikot sitten ärähtää, ja joskus asia korjataan, joskus ei. Laiskuus on inhimillinen ominaisuus ja selitää usein byrokratian kipupisteitä, mutta outoa on kun virkamiehet haluavat tehdä elämästään vaikeaa.
Esimerkiksi katumyyntipaikan oikea hinta on se mitä siitä joku suostuu maksamaan, jos se ylittää kaupungille sen vuokraamisesta ja käytöstä aiheutuvat kulut. On vaikea hahmottaa mitä kuluja esim. kastanjakoju aiheuttaa. Sikäli kun kuluja ole ja halukkaita vuokraajia on vain yksi, niin oikea hinta paikalle on nolla euroa. Jos useampia niin korkein tarjous. Eli hinnoitellaan kysynnän mukaan, aivan kuten pysäköinninkin kanssa pitäisi tehdä.
Asian voi hoitaa aivan helposti niin, että tekee yhden verkkosivun jolla on kartta jossa on vuokrattavat ulkotilat, sekä ohjeet miten niistä voi tehdä tarjouksen ja mikä nykyinen vuokrataso on kussakin paikassa. Eikä tarvitse virkamiehen miettiä mikä olisi sopiva vuokra.
Tulotason muutos eri puolilla Helsingin seutua
6 päivää sitten
3 kommenttia:
Tekee mieli pohtia asiaa vähän pidemmälle. Mites hoidetaan tilaisuuksiin vuokraaminen? Jos haluan puoli Narinkaa joksikin lauantaiksi ensi toukokuussa, onko hinta 0 jos kukaan muu ei ole vielä varannut, vai odotellaanko johonkin tiettyyn päivään ja huutokaupataan sitten? Mihin päivään asti? Joidenkin tilaisuuksien järjestäjien on tärkeä tietää todella hyvissä ajoin, toisissa riittää pari viikkoakin.
Myyntikojujen paikat muuten huutokaupataan. Siinä ongelmakis ei olekaan tullut hinta, vaan se kuinka byrokraattinen hakuprosessi lannistaa, ja siksi hakemukset hylätään puuttuvien liitteiden takia.
"Tekee mieli pohtia asiaa vähän pidemmälle. Mites hoidetaan tilaisuuksiin vuokraaminen? Jos haluan puoli Narinkaa joksikin lauantaiksi ensi toukokuussa, onko hinta 0 jos kukaan muu ei ole vielä varannut, vai odotellaanko johonkin tiettyyn päivään ja huutokaupataan sitten? Mihin päivään asti?"
Jos oletetaan että lähempää varaavilla on joustavampi aikataulu, niin myydään vaikka kolmasosa lauantaista vuosi etukääteen, toinen kolmasosa puoli vuotta etukäteen, jne.
"Myyntikojujen paikat muuten huutokaupataan."
No tuleeko sen kastanjaheebon tilalle sitten joku toinen myyntikoju? Kun mä olen äkkiseltään sitä mieltä että niiden hinta pitäisi olla nolla euroa, paremmista paikoista voisi ehkä maksaa.
"Siinä ongelmakis ei olekaan tullut hinta, vaan se kuinka byrokraattinen hakuprosessi lannistaa, ja siksi hakemukset hylätään puuttuvien liitteiden takia."
No tietenkin niiden liitteiden määrää pitäisi karsia kuten totesit, mutta yksi tapa lähestyä asiaa: Oletetaan että hakemuksessa pitäisi olla kolme liitettä. No, laitetaan hakemukset tarjoushinnan mukaan kolmeen eri pinoon. Eli ensin saa luvan ne joilla on kaikki hakemukset, sitten ne joilta puuttuu jotain, jne. Sikäli kun nuo puutteet ovat sellaisia ettei kertakaikkiaan voi myöntää lupaa, maksurästit tulee mieleen, niin sitten sitä ei tietenkään myönnetä.
Asian voi hoitaa aivan helposti niin, että tekee yhden verkkosivun jolla on kartta jossa on vuokrattavat ulkotilat, sekä ohjeet miten niistä voi tehdä tarjouksen ja mikä nykyinen vuokrataso on kussakin paikassa. Eikä tarvitse virkamiehen miettiä mikä olisi sopiva vuokra.
Mutta tällaisessa villissä ja vapaassa markkina-ajattelussa päätyä ihan väärään markkinahintaan! Ei se sovi!
Lähetä kommentti