maanantai 26. toukokuuta 2014

Sähkötupakasta Briteissä ja Suomessa: Tupakka tappaa, tupakkalainsäädännön ei pitäisi.

Briteissä pyritään vähentämään tupakan terveyshaittoja, Suomessa tupakoitsijoita. 

Toisen sukupolven sähkötupakoita

Tupakan haittojen pienentämistä ja faktapohjaista debattia

Sähkötupakka on yleistynyt nopeasti Briteissä. Jo kaksi miljoonaa brittiä höyryää, heistä kolmasosa on jättänyt kokonaan tupakat pois ja muut korvanneet savukkeet osittain. Määrä on kolminkertaistunut kahdessa vuodessa.

Viranomaisille ja terveysväelle tämä aiheuttaa iloa ja päänvaivaa. Huolia on ykinkertaistaen kolme:
1) Kuinka toimivia sähkötupakkalaitteet ja -nesteet ovat?
2) Mitkä ovat sähkötupakan terveyshaitat?
3) Koukuttaako sähkötupakka ihmisiä jotka eivät muuten polttaisi, varsinkin lapsia?

Sekä merkittävin tupakanvastainen järjestö ASH UK että hieman varovaisemmin paikallinen THL, ovat päätyneet siihen että (2) sähkötupakan mahdolliset terveyshaitat vaikuttavat pieniltä, varsinkin tupakkaan verrattuna, ja että näyttöä siitä että  (3) sähkötupakkaa käyttäisivät muut kuin nykyiset tupakoitsijat ei ole. Ja  kehottavat tutkimaan ja seuraamaan asiaa, eli puututaan jos ongelmia ilmenee. Konsensuspositio on se että parasta on tietenkin lopettaa ja hankkia siihen apua, mutta jos ei halua tai pysty, niin sähkötupakka on hyvä vaihtoehto joka vaikuttaa toimivan.

Debatti keskittyy nyt Briteissä sähkötupakan tuotesääntelyyn (1). Lääkehyväksynnän puolestapuhujat tuovat esiin mm. että lääkkeeksi lisensointi parantaisi tuotteiden laatua ja varmistaisi niiden turvallisuuden. Vastaan taas sanotaan, että vaikutus on päinvastainen, koska raskas ja kallis hyväksymisprosessi ei ole innonvatiivisille pienvalmistajille mahdollinen. Eli seuraus on päinvastoin huonompi valikoima ja vähemmän houkuttelevat tuotteet. Ylipäänsä lääkeviranomaisella ei ole osaamista arvioida kuluttajatuotteita.

Yhteistä tahtoa on havaittavissa sen suuntaan että haitat ja hyödyt tulee tasapainoittaa, eli kehittää mahdollisimman kevyet hyväksymisprosessit. Lähestymistapa on että kuluttajatuotteina saisi EU-direktiivin mukaisesti myydä esimerkiksi rajatun vahvuisia nikotiininesteitä, kun taas lääkehyväksyttyjä tuotteita ei koskisi samat rajoitukset esimerkiksi markkinoinnin suhteen. Se miten tämä tehdään on visainen sääntelypulma, mutta olennaisesta on että ollaan vaiheessa jossa osapuolet rakentavasti kysyvät miten tämä saadaan hoidettua hyvin.

Ei istu Savuton Suomi visioon, eli kielletään

Suomessakin sähkötupakka yleistyy, julkisesta vastustuksesta huolimatta.

Tolkku tiedusteli Suomen ASHilta heidän kantaansa suhteessa sisarjärjestöön. Se on yksiselitteisesti ettei yhtään uutta nikotiinituotetta Suomeen.  Sähkötupakan haittoja (2, 3) tulee arvioida itsenäisesti, eikä suhteessa tupakan haitoihin. Tästä näkökulmasta kysymys sähkösavukkeiden tehokkuudesta tupakan korvikkeena (1) on irrelevantti, ja täten avoimeksi tutkimuskysymykseksi jää vain haittojen arviointi. 

Käytännössä ASH vaati että sähkötupakkaa pitäisi todistaa täysin haitattomaksi. Vertailun vuoksi, vuosisatojen tutkimuksen ja ihmiskokeiden jälkeen ei ole vieläkään ihan täyttä selvyyttä siitä onko kahvi täysin vaaratonta.

Kanta on jokseenkin sama kuin useimmissa julkisissa viranomaislausunnoissa, ehkä hieman jyrkempi. Pienet piirit.

Jos olisi saarella asuva eristetty populaatio joka ei ole nikotiinista kuullutkaan, ja kysymys olisi että pitäisikö siellä sallia sähkötupakka, niin vastaus olisi järkevä. Elämme kuitenkin maassa jossa noin viidennes aikuisväestöstä edelleenkin tupakoi, ja Tolkku uskaltaa epäillä ettei tämä johtuu tiedon tai lääkkeiden puutteesta. Mutta koska virallinen linja jota ASH ajaa on Savuton Suomi jonain kymmenlukuna, niin tilanne johon verrataan on juurikin fiktiivinen nikotiinivapaa yhteisö.

Ilmeinen ongelma on että lopullista ratkaisua odottaessa todennäköisesti kuolee ihmisiä, verratuna haittojen vähentämiseen.

Sähkötupakan saatavuuden tulee olla sama kuin muillakin nikotiinituotteilla


Lainsäädäntötilanne Suomessa on että laitteita saa myydä, mutta nikotiininesteitä ei. Virallisesti ne pitäisi hyväksyttää lääkkeinä, joka on efektiivisesti sama asia kuin myyntikielto. Nesteitä saa tilata muista EU-maista ainakin toistaiseksi, oikeuden päätöksellä viranomaisten vastustuksesta huolimatta. Asiaan palataan tupakkadirektiivin ratifioinnin yhteydestä.

Verkkokauppaakaan ei ole toki kielletty. Valviran ohje opastaa yrittäjää:
Tupakkatuotteiden ja niiden tuotemerkkien (ml. tuotenimien), tupakointivälineiden, tupakan vastikkeiden ja tupakkajäljitelmien kuvien sekä muun tuotetiedon liittäminen internetsivustoille on tupakkalain 8 §:n vastaista tupakkatuotteiden mainontaa...
Internetkaupassa myynnissä olevista tupakkatuotteista ja muista tupakkalain alaisista tuotteista voidaan laatia tupakkalain 8 a §:n 4 momentissa tarkoitettu luettelo, joka voidaan asiakkaan pyynnöstä toimittaa postitse asiakkaalle. Luettelo ei saa olla sähköisesti saatavilla tupakkatuotteita myyvän internetkaupan sivustoilla, eikä sitä saa lähettää sähköpostitse asiakkaalle. Tupakkalain 8 a §:n 4 momentissa tarkoitettua kuvastoa ei voida internetmyynnissä käyttää.
Yksikään suomalainen sähkötupakkakauppa ei ole rekisteröity Suomeen.

Lainsäädäntöä tulee muuttaa niin että sähkötupakkalaitteita ja nesteitä on saatavissa siinä kuin muitakin nikotiinituotteita. Briteistä voi ottaa mallia. Sikäli kun kansanterveystahojen visiot estävät tämän, niin kyseiset tahot pitää joko palauttaa maan pinnalle tai ohittaa päätöksenteossa. Asiasta päätetään tupakkadirektiivin ratifioimisen yhteydessä eduskunnassa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minun mielestä Iso-Britannian suunta on oikea. Suomi yrittää olla savuton 2040 mutta 17% väestöstä tupakoi säännöllisesti tällä hetkellä. Siirtymä-aika on pitkä ja tässä välissä voitaisiin hyvin kokeilla sellaista tempausta että kielettäisiin savukkeet nopeasti mutta laillistettaisiin sähkötupakan myynti Suomessa. Lääkärit ja tutkijat eivät ole varmoja sähkötupakan haitallisuudesta mutta tiedetään 99% varmuudella että se on vähemmän haitallista kuin tupakka. Jos tästä hetkestä vuoteen mennessä 2040 saadaan tietoa että sähkötupakka on turvallistä käyttää niin ihmiset saisivat jatkossakin ostaa sitä mutta jos tulisi tutkimustuloksia että se olisi liian haitallista, sitten 2040 siirryttäisiin pois sähkötupakasta tupakan sijaan. On aivan naurettavaa että sähkötupakkaa saa tilata internetistä mutta jostain kumman syystä sen myynti Suomessa on kiellettyä. Itse alotin sähkötupakan käytön noin vuosi sitten ja ne jotka haluavat sitä kokeilla ni voivat tutustua aiheeseen esimerkiksi XSmoke sivulla. Aion välttää tavallista tupakkaa kuin mustasurmaa ja se tavallisen tupakoinnin lopettamisesta kannattaa jokaisen tupakoitsijan harkita pitkään ja hartaasti.

Teemu kirjoitti...

Yksi iso ongelma tuossa myyntikiellossa on että kun ei ole katutason liikkeitä missä vertailla, niin kunnollisen laitten ja nesteiden hankkiminen on aloittelijalle hankalaa. Toi Xsmoke esimerkiksi ei pikaseen vilkaisten oikein vakuuta minua, mutta mikä kullekin toimii.