lauantai 31. toukokuuta 2014

Suomen ASH: Sähkötupakkaa ei saa myydä ja sitä tulee verottaa

Suomalaisten tupakantappajien uusin innovaatio on että sähkötupakkaa tulee verottaa, ja sitä ei saa myydä. 

Tänään vietetään maailman tupakanvastaista päivää. Suomen ASH ja Lääkärit vastaan tupakkaa julkaisivat sen kunniaksi tiedotteen, jossa vaaditaan sähkötupakkaa verolle:
Etenkin sähkösavukkeita ja niihin myytäviä patruunoita tulee verottaa tupakkatuotteiden tavoin. Kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry ja Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto ovat huolissaan sähkösavukkeiden käytön lisääntymisestä. 
Ensimmäinen kysymys on että tarkoittavatko he että nikotiinipurkatkin pitäisi saada verolle, mutta järjestöt täsmentävät:
...ei-lääkkeellisiä nikotiinivalmisteita tulee kohdella verotuksellisesti yhdenmukaisesti, sillä ei ole olemassa turvallista tapaa käyttää niitä.
Arvoitukseksi jää, miten nikotiini muuttuu turvallisemmaksi jos sitä kutsutaan lääkkeeksi. Eriskummallisinta tässä kuitenkin on se että ASH Suomi on sitä mieltä, että sähkötupakkaa ei saa myydä, paitsi ehkä jos se on hyväksytty lääkkeeksi, joita ei siis pitänyt verottaa.

On vaikea jäljittää ajatuksenjuoksua, jolla tähän lausumaan päädyttiin, mutta logiikkaa sumentanee huoli siitä että jotkut muut kuin tupakoitsijat käyttävät nikotiinituotteita. Varsinkin lapset. Mitään evidenssiä tästäkään ei ole, pikemminkin päinvastoin:
Koskaan tupakoimattomista Iso-Britanniassa yhtä moni käyttää sähkötupakkaa kuin nikotiinikorvauslääkkeitä.
Eli ei juuri kukaan.

Parempaa luettavaa: Tupakanvastaisena päivänä nimekäs joukko tutkijoita julkaisi avoimen kirjeen Maailman terveysjärjestölle, jossa todetaan mm. seuraavaa:
We have known for years that people 'smoke for the nicotine, but die from the smoke': the
vast majority of the death and disease attributable to tobacco arises from inhalation of tar
particles and toxic gases drawn into the lungs... 
On a precautionary basis, regulators should avoid support for measures that could have
the perverse effect of prolonging cigarette consumption. Policies that are excessively
restrictive or burdensome on lower risk products can have the unintended consequence
of protecting cigarettes from competition from less hazardous alternatives, and cause
harm as a result.
The tax regime for nicotine products should reflect risk and be organised to create
incentives for users to switch from smoking to low risk harm reduction products.
The potential for tobacco harm reduction products to reduce the burden of smoking related disease is very large, and these products could be among the most significant health innovations of the 21st Century – perhaps saving hundreds of millions of lives. 

2 kommenttia:

Joni Perttunen kirjoitti...

Suomalaisten lääkärien ajatuksenjuoksu sähkötupakkaan liittyvissä asioissa tuntuu olevan yhtä järkevä kun koira joka yrittää saada kiinni häntäänsä. Nyt mietitään esimerkiksi että sähkötupakka on portti nuorille oikean tupakan aloittamiselle. Jos kielettäisiin vaikka se oikea tupakka nyt alkuun ja laitettaisiin markkinoille sähkötupakat jotka ovat todistetusti vähemmän haitallisia niin tästäkin porttiteoriasta päästäisiin. Tupakoitsijen on niin paljon helpompaa siiryä tupakasta sähkötupakkaan kuin alkaa jauhamaan jotain purkkaa tai käyttämään laastaria. Se on vähän kuin nuuskassa että siinä kaipaa myös sitä tunnetta mitä itse käyttäminen tuottaa ja sitä ei pysty nämä muut nikotiinikorvikkeet tarjoamaan. Toivottavasti päättäjät heräävät ajoissa ennenkuin mokaavat tämänkin homman.

Teemu kirjoitti...

Hei, ja kiitos kommentista Joni. Muuten joo, mutta elämme demokratiassa ja semmoiset puolisen miljoonaa äänioikeutettua tupakoitsijaa tuskin ihan vaan kattelee vierestä, jos tupakka haluttaisiin kieltää kokonaan. Vapaassa yhteiskunnassa on parempi käyttää pehmeämpiä keinoja, kuten nyt se sähkötupakka.

Mä vähän epäilen, että toi vastapuoli taistelee edellistä sotaa. Siis niin että asiaa katsotaan tupakoinnin historian läpi, esimerkiksi se jatkuva huoli tupakkayhtiöioden osallisuudesta, jota sitäkin liioitellaan rankasti. Ehkä aika ja tieto auttaa, ASH Wales muuten näemmä on kääntänyt kelkkansa sähkötupakan suhteen. http://www.ashwales.org.uk/ash-wales-news/i/897/desc/wales-first-e-cigarette-summit/

Olennaista olisi nyt että höyryäjät puhuu asiasta. Joka henkilökohtaisen kokemuksen tai yleisen tutkimustiedon kautta, ja ihan rauhassa rautalankaa vääntäen.