Helsingin asunnoista 13% prosenttia on pientaloja (sivu 25). Asuntoja on koko kaupungissa noin 300 000 (ulkomuisti), eli Helsingissä on täten noin 40 000 pientaloa. Näistä 32% on puukiuas.
Eli Helsingissä on noin 12 500 puukiasta.
Näistä kaksi (2) eli Yrjönkadun uimahalli sekä Kotiharjun sauna ovat julkisia saunoja. Tai siis enää yksi (1), koska hiukkaspäästöt.
Yrjönkadun uimahallin kiuas punaisella, luvut autoja päivässä syyskuun arkipäivänä |
Liikuntavirasto ei ole kyennyt löytämään koko maasta ketään joka valmistaisi modernin vähemmän savuttavan kiukaan.
Väkisinkin tulee mieleen että tässä pitäisi vaihtaa jotain ihan muuta kuin kiuas.
9 kommenttia:
Kuinkas moni niistä pientalojen saunoista on päällä arviolta 12 tuntia vuorokaudessa?
No arvoidaan. Mustaakseni Yrjönkadun puusauna oli vaan iltaisin auki, oisko ollut 14 - 19, eli sanotaan nyt viisi tuntia päivässä. Halli on kesäisin kiinni reilun kuukauden. Sanotaan pyöreästi 15 000 puukiastuntia.
Yllä linkatun (klikkaa sitä prosenttilukua) rapparin mukaan: "Viikossa kiukaan lämmityskertoja oli hieman alle kaksi." Oisko tuo nyt sitten reilu pari tuntia viikossa, eli sanotaan pyöreästi sata tuntia vuodessa. Eli 1,25 miljoonaa puukiastuntia josta Yrjönkadun 15 00 on noin yksi prosentti.
Ei joku tietäisi montako ihmistä Yrjönkadulla käy vuodessa?
Mut nyt sä tavallaan isket väärään asiaan kiinni ja oikeastaan vaan pyörität numeroita numeroiden pyörittämisen ilosta (hieno harrastus, huono argumentti). Ihan hyvin voisit verrata noita päästöjä vaikka kaikkiin suomalaisiin. Tai vaikka kaikkiin maailman saunohin. Tai vaikka Helsingin keskustan saunoihin
Ei varmasti kukaan suomalainen panisi pahitteeksi jos naapuri lämmittäisi saunaa joka lauantai. Mutta kyllä mä luulen, että terveydestä huolehtivalla kansalaisella olisi kiistämätön pointti ja syy negatiivisuuteen, jos se sauna lämpiäisi joka päivä monen tunnin ajan.
Voi tietty argumentoida sen puolesta, että tässä nyt sitten niiden lukuisien saunojien hyvinvointi on tärkeämpää kuin muutamien alueella oleskelevien. Muutamien ihmisten sairastuminen olkoon se haitta, mikä siedetään isosta määrästä iloa.
Mustaakseni Yrjönkadun puusauna oli vaan iltaisin auki, oisko ollut 14 - 19, eli sanotaan nyt viisi tuntia päivässä. Halli on kesäisin kiinni reilun kuukauden. Sanotaan pyöreästi 15 000 puukiastuntia.
Itse asiassa vieläkin vähemmän, sillä 2. krs jossa puukiuas on, on kiinni neljä kuukautta ja maanantaisin. Ennen se oli talvellakin auki vain ke-su, mutta nyt maanantai näyttää olevan ainoa taukopäivä.
Myönnettäköön että vähän kieli poskessa pyöritelty, epäilin vähän samaa kysymyksestä. Ymmärrän hajuhaitosta valittamisen, mutta minua on hyvin vaikea uskoa mihinkään varsinaisiin terveyshaittoihin. Esimerkiksi kuten kuvasta näkyy niin korttelia kiertää noin 40 000 autoa päivässä jotka tuottaa katupölyä ja pakokaasuja, on aika vaikea uskoa että yksi tulisija vaikuttaisi mitenkään koko alueen ilmanlaatuun. Sitäpaitsi uudessa talossa koneellinen ilmanvaihto on suodattava, eli valtaosa hiukkasista jää sinne, jos ei ole niin tämä on niille työntekijöille jo jonkinlainen terveysongelma.
Ylipäänsä pännii että kun hiukkaset ovat ihan oikea terveysongelma, jolle voisi tehdä vaikka mitä, niin sitten tää käytännön terveystyö on jotain tämmöistä puuhastelua. Kaupunkisuunnitteluun liittyen blogasin taannoin pitkästi aiheesta, http://tolkku.blogspot.fi/2012/04/ilmanlaatu-ei-parane-eika-melu-vahene.html
Kyllä Teemu osui mielestäni napakymppiin. Ympärillä pauhaa liikenne 24/7, Helsingissä tuhansia puusaunoja plus tuhansia taloja jotka lämpiää puulla! Päälle kaikki öljylämmitteiset talot jne. Ja porukka meuhkaa yleisen saunan päästöistä. Olen satavarma että päätös pyhittää Mannerheimintien joukkoliikennekaista 24/7 joukkoliikenteelle aiheutti sata kertaa enemmän päästöjä kuin Yrjönkadun sauna. Tämä siis siksi että nyt autot seisoo sillä yhdellä kaistalla ja saastuttavat enemmän.
Tämmöinen tieto tuli, hienoa. "Helsinki ylpeänä esittää: Yrjönkadun uimahallin puusaunakriisi on ratkennut onnellisesti. Liikuntavirasto jatkaa uuden ja säädösten mukaisen kiukaan etsintää ja Ympäristökeskus antaa vanhalle kiukaalle jatkoaikaa toistaiseksi. -via Pekka Sauri"
Saunoin aikanani Säkylässä Huovinrinteen varuskunnan uimahallin saunassa, jonka kiuas lämpeni kaasulla. Koko sauna oli semmoinen varusmieslaumoille mitoitettu ja kiukaassakin kivimassaa jonkin verran. Ihan hyvät löylyt oli, muistaakseni, mutta normaalisti silmälaseja käyttävälle varusmiehelle vaarallinen paikka, kun tuli sokkona arvosteltua kapiaisia ääneen heidän läsnäollessaan saunan hämärässä. Saunassa pitäisi tunnetusti olla hiljaa. Joka tapauksessa kaasukiukaan valmistamisen huippuosaamistietotaito on vissiin haihtununna valtakunnasta.
Arlassa on kaasukias, ihan hyvä, mutta kyllä mä puusta pidän enemmän. Hiljaa olo on usein hyvä ajatus, ei sinänsä että minä siinä loistaisin.
Lähetä kommentti