keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Mielenterveysongelmaiset pientaloalueella

Mieleltään järkkyneet ovat järkyttävän tavallisia.

Ala-Tikkurilaan on suunniteltu 40 mielenterveyskuntoutujalle asuntoja, ja ympärivuorokautiselle hoitohenkilökunnalle samoin tarvittavat tilat. Näistä on huutava pula.

410 allekirjoittanutta vastustavat Puistolan omakotiyhdistyksen tukemana hanketta. Rakennuslautakunnan esityslistan mukaan seuraavin perustein:

Kirjelmässä on tuotu esiin huomautuksia mm. toimivallan ylityksistä tontinvarausmenettelyn suhteen, rakennuspaikan hallinnan suhteen lupavalmistelun aikana, ympäristövaikutusten arviointimenettelyn puuttumiseen, asukasrakenteen muutoksen suhteen, helsinkiläisten verorahojen käytön suhteen, hankkeen todellisen luonteen salailun suhteen, eräiden virkamiesten ylimielisen ja töykeän asenteen suhteen, kaavoitusperiaatteiden ja lupausten pettämisen suhteen.
Listalla pistää erityisesti silmään vilpitön huoli paikallisluonnosta. Ympäristöministeriön mukaan:
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn eli YVAn avulla koetetaan vähentää tai kokonaan estää hankkeen haitallisia ympäristövaikutuksia. Hankkeet voivat olla esimerkiksi moottoriteitä, kaatopaikkoja tai voimalaitoksia.
Huolien taustalla saattaa olla jonkinlaisia varaumia viriviritööttööt-väestönosaa kohtaan. Mielenterveysongelmista kärsiviä onkin aika paljon, luottettavaksi tarkoitettu Terveyskirjasto kertoo:

Myös vakavat masennustilat ovat varsin yleisiä: niitä arvioidaan olleen edeltävän vuoden aikana noin 9 %:lla suomalaisista. Varsinaisten mielisairauksien, psykoosien, yleisyydeksi on arvioitu noin 2 %

Täten sovellettuna esimerkiksi 410 ihmisen satunnaisotannasta vakavasti masentuneita on noin 37 ihmistä ja psykooseista kärsiviä 8. Vakava masennus eroaa normaalista alakuloisuudesta samoin tavoin kuin se että tuntuu ettei jaksa nousta aamulla sängystä eroaa siitä ettei pysty nousemaan aamulla sängystä. Se myös tekee itsenäisestä asumisesta käytännössä vaikeaa, mikä omalta osaltaan haittaa parantumista. Masentunut aiheuttaa ruuminterveydellistä uhkaa itselleen ja mielenterveydellistä uhkaa läheisilleen, eikä kumpaakaan naapurustolle.

Suutarilasta Helsingin Sanomat raportoi että lähemmin tutustuttuna mielenterveyspotilaat ovat osoittautuneet oikein mukaviksi naapureiksi. Jos ei omaa liikaa kavereita ja haluaa tehdä lähempää tuttavuutta, niin Suomen Punainen Risti välittää ystäväpalvelunsa kautta vapaaehtoisia kavereita myös.yksinäisille mielenterveysongelmaisille.

Ylipäänsä, jos jostain onnellisesta sattumasta johtuen lähi- ja tuttavapiiri on välttynyt näiltä vaivoilta, niin ei kun tutustumaan. Tolkun arvauskeskuksen laskelmien mukaan keskimäärin ihan mukavia ihmisiä, niin kuin ihmiset keskimäärin ovat.

2 kommenttia:

Jouni Martikainen kirjoitti...

Aivan. Aikanaan kertyneen kuuden vuoden työkokemuksella mielenterveystyöstä allekirjoitan arvoisan blogistin näkemykset. Minulle olisi OK milloin tahansa ampumaradan viereiselle paikalle 95% siinä työssä tapaamistani. Sama prosentti olisi varmaan kadun tallaajille keskimäärinkin.

"Huolien taustalla saattaa olla jonkinlaisia varaumia viriviritööttööt-väestönosaa kohtaan." Niinpä. Osalla varmaan omat ennakkoluulot ja toisella osalla pelko siitä, että kun muilla on ennakkoluuloja, niin se laskisi oman asunnon arvoa.

Oma epätieteellinen arvioni NIMBYilystä onkin, että juuri kauhuajatus sen oman asuntolainaraatamisen kohteen arvonnousun pysähtymis- ja jopa laskemisvaarasta on keskeistä. Eli: "en minä itse ole ennakkoluuloinen, mutta kun ne muut ovat, ja se vaikuttaa heidän kauttaan minun asuntoni arvoon, niin minulla taloudellinen ja siis hyväksyttävä intressi vastustaa."

Teemu kirjoitti...

Noi mainejutut on pirullinen ongelma. Koulujenkin kanssa kuulemma kai niin, että paikallinen oppilasaines kyllä vaikuttaa, mutta mielikuvat vaikutuksesta on todellisuutta suurempaa. En minä tiedä mitä tuolle voi tehdä muuta kuin valistaa.

Muuten, asuntolatonttipulasta tulee mieleen että Alppilassa Tivolitien alussa on rakentamaton tontti, se alempi parkkis, joka on kaavoitettu sen sallivalla merkinnällä. Siinä oli aikoinaan alkoholistien yömaja joka paloi. Oisko tuossa kenties mielenterveyskuntoutujille yksi majapaikka?

Vajavaisella tietopohjallani ja vankalla mutulla arvelen että masentuneelle kaupunkiympäristö virikkeineen voisi olla parempi kuin perinteine luonnonrauha. Mutta en tiedä, enkä sitä miten asia nykyään nähdään.