sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Tasavallan päättäjien valinta

Tolkkua on askarruttanut presidentinvaaleihin liittyen yksi kysymys, mitä väliä sillä on kuka Mäntyniemessä päivystää seuraavat kuusi vuotta? Vaaliuurnille raahautumiseen haetaan tällä kertaa motivaatiota vähemmälle huomiolle jääneestä presidentin valtaoikeudesta.

Presidentillä on oikeus nimittää korkeimmat virkamiehet. Toki hallituksen esityksestä, mutta presidentillä on valta poiketa esityksestä, jota presidentti Halonen on myös käyttänyt.

Suomi on vähintään yhtä paljon byrokratia kuin demokratia, poliitikot kyllä päättää, mutta virkamiehet usein valitsee mistä päätetään. Raimo Sailas on 71-vuotias seuraavan presidentin virkakauden lopussa.

Tässä on oikeastaan kaksi kysymystä. Ensinnäkin, Tulisiko Presidentillä olla nimityvaltaa? Käyttäisikö valittu ehdokas sitä? Nämä liittyvät myös toisiinsa sitä kautta että ehdokas jonka mielestä tälläinen valta kuuluu hallitukselle lienee myös haluttomampia päättämään hallituksen esitysestä poikkeavasti.

Oletettavasti vahvemman presidentin puolesta puhuneet Niinistö, Soini ja Väyrynen ovat nimitysvallan kannalla. Vihreät ovat puolueena kyseistä valtaoikeutta vastustaneet, joten Haavisto lienee taas nihkeämpi käyttämään nimitysvaltaa. Mutta tämä on täysin spekulaatiota, osaisiko joku valaista asiaa?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No aivan ensimmäiseksi kannattanee tutustua pian voimaan tuleviin perustuslain muutokseen, jolla nimitysvaltaa on karsittu merkittävästi etenkin kansliapäälliköiden osalta.

Teemu kirjoitti...

Pentele, kysyvälle vaatataan. Kiitoksia.